Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο Κρόνος και ο Δίας!!

Στο σύμπαν κάποτε, βασίλευε ο Τιτάνας Κρόνος, γιος του Ουρανού και της Γαίας, που ήταν παντρεμένος με τη Ρέα.
Υπήρχε μια προφητεία, που έλεγε, ότι κάποιο από τα παιδιά που θα έκανε, θα τον ανέτρεπε από τον θρόνο, και θα του έπαιρνε τη βασιλεία.
Για να μη βγει αληθινή αυτή η προφητεία, ο Κρόνος κατέφυγε σε μια αποτρόπαιη λύση.
Άρπαζε τα ίδια του τα παιδιά μόλις γεννιόνταν, και τα καταβρόχθιζε.
Η όμορφη και στοργική μητέρα Ρέα, έβλεπε τα παιδιά της να χάνονται ένα-ένα, και απελπιζόταν.
Κάποια φορά λοιπόν, ενόσω πλησίαζε να γεννήσει, πήρε μια μεγάλη απόφαση.
Το μωρό της το γέννησε κρυφά, και στον άντρα της παρουσίασε μια φασκιωμένη πέτρα.
Έκείνος, ανυπόμονος όπως ήταν, καταβρόχθισε την πέτρα χωρίς να αντιληφθεί την διαφορά.
Το μωρό ήταν ένα πανέμορφο αγοράκι, με λαμπερά μάτια και χρυσά μαλλιά.
Για να το σώσει η Ρέα, το έκρυψε σε μια σπηλιά στην Κρήτη, που λεγόταν Ιδαίον Άντρον.
Έτσι ο μικρός που ονομάστηκε Δίας, ανατράφηκε από τις Δικταίες Νύμφες του βουνού, και τρεφόταν με το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας.
Ο καιρός κυλούσε, και ο Δίας μεγάλωνε γρήγορα.
Η δύναμη και το θάρρος του, θέριευαν όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα.
Όταν αντρώθηκε πια, έμαθε την αλήθεια για τον πατέρα του, και αποφάσισε να αναμετρηθεί μαζί του. Πεισμωμένος, και οργισμένος για την τύχη που είχαν τα αδέλφια του, και για το ότι κι ο ίδιος θα είχε την ίδια τύχη, αν η μητέρα του δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να τον σώσει.
Στη μάχη του με τον πατέρα του, νικητής βγήκε ο Δίας, ο οποίος αφού μέθυσε τον πατέρα του, τον ανάγκασε να απελευθερώσει τα αδέλφια του.Ο Κρόνος εκθρονίστηκε και ο Δίας, ελεγκτής της αστραπής, του κεραυνού και της βροχής,  έγινε ο κυρίαρχος του βασιλείου, ανώτατος άρχοντας όλων των Θεών, πραγματοποιώντας έτσι και την προφητεία.
Συνάντησε όμως πολλά εμπόδια στην επιβολή της κυριαρχίας του. Γιατί με το που πήρε το βασίλειο, παρουσιάστηκαν κι άλλοι διεκδικητές του θρόνου, οι Τιτάνες.
Οι Τιτάνες, παιδιά του Ουρανού και της Γαίας, με τεράστια σωματική δύναμη, κήρυξαν τον πόλεμο στον νέο βασιλιά του σύμπαντος, για να πάρουν την εξουσία.
Τότε ο Δίας, ακολουθώντας τη συμβουλή της Γαίας,  ζήτησε τη βοήθεια των μονόφθαλμων γιγάντων, που ζούσαν έγκλειστοι στα έγκατα της γης, τους Κύκλωπες, αφού νίκησε το μυθικό τέρας Κάμπη που τους φρουρούσε.
-Χρειάζομαι τη βοήθεια σας ....τους είπε. Οι Τιτάνες ετοιμάζουν επίθεση για να με ρίξουν από τον θρόνο. Αν με βοηθήσετε να τους νικήσω, μετά τον πόλεμο, για ανταμοιβή, θα σας ελευθερώσω από την υπόγεια φυλακή σας.
-Θα σε βοηθήσουμε...του απάντησαν, και του έδωσαν τις αστραπές, τη βροντή και το σφυρί, τα οποία από τότε έγιναν σύμβολα της δύναμής του.
Επίσης έδωσαν πολεμικά όπλα στον Ποσειδώνα και τον Άρη.
Στο πλευρό του Δία, πήραν θέση και οι τρεις Εκατόγχειρες, που ήταν επίσης φυλακισμένοι,και είχαν εκατό χέρια ο καθένας.
Η μάχη που ακολούθησε ήταν φοβερή, και κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια.
Ο Δίας εξαπέλυε κεραυνούς και οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες εξαπέλυαν βροχή από βράχια πάνω στους εχθρούς τους. Με τα πολλά, οι Τιτάνες εξουθενωμένοι και νικημένοι, ρίχτηκαν στα έγκατα της Γης, στα Τάρταρα. Κι αυτό ήταν το τέλος τους, και το τέλος του πολέμου μαζί τους. Φρουροί τους μπήκαν οι Εκατόγχειρες.
Στα Τάρταρα φυλακίστηκε κι ο Κρόνος, με φύλακα τη Νύχτα, κι αργότερα πήρε χάρη και έγινε βασιλιάς στα Ηλύσια Πεδία όπου κοιμόταν αιώνια.
Κι από αυτόν τον πρώτο μύθο, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι ποτέ δεν πρέπει να είμαστε άπληστοι και άπονοι, γιατί η ίδια η ζωή θα μας τιμωρήσει. Κι ακόμα, όπως ακριβώς ζητάμε την βοήθεια των άλλων για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, έτσι πρέπει και εμείς να βοηθάμε όπως μπορούμε, όσους έχουν την ανάγκη μας!!..

2 σχόλια:

  1. Mπράβο Μαίρη. Η δική μας μυθολογία έχει να ''πει'' πάρα πολλά στα παιδιά! Ωραία η ιδέα σου........
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα, πράγματι είναι υπέροχη και μην ξεχνάμε ότι είναι πλούσια σε διδάγματα, φαντασία και Ελληνική δημιουργικότητα.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...