Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η ιστορία της γαλατούς!!!

Στη μέση ενός λιβαδιού, υπήρχε ένα μικρό αγρόκτημα, με ένα μικρό περιβόλι, όπου ζούσε μια γαλατού, που ήταν ορφανή, και φτωχή και είχε χαρακτήρα ονειροπόλο.
Ήταν μια πολύ ευτυχισμένη κοπέλα, που ζούσε στην εξοχή, αλλά που συχνά ονειρευόταν ότι θα της άρεσε να είχε γεννηθεί μαρκησία, ή πριγκίπισσα, αντί να είναι αγρότισσα, για να μπορεί να οργανώνει γιορτές και χορούς, αντί να βόσκει την ωραία της αγελάδα στο λιβάδι.
Όλες τις μέρες η γαλατού, άρμεγε την αγελαδίτσα της με τρυφερότητα, και γέμιζε το κανάτι της με γευστικότατο γάλα. Ήταν ένα γάλα όλο κρέμα, απαλό στη γεύση, γλυκό και χλιαρό, που μπορούσε να σερβιριστεί τόσο στο πρόγευμα, αλλά και να μπει σε τούρτες και γλυκά. 
Η μικρή γέμιζε το κανάτι μέχρι που ξεχείλιζε, και ξεκινούσε για το χωριό, όπου συνήθιζε να πουλάει το γάλα στην αγορά.
Κάθε φορά που ξεκινούσε τη διαδρομή για το χωριό, έλεγε στίχους για την άνοιξη, και την αγάπη, κι επειδή της φαινόταν μεγάλη η διαδρομή, ονειρευόταν τι θα έκανε αν ένας πρίγκιπας την προσκαλούσε στο κάστρο του.
Μια μέρα, που η ονειροπόληση της είχε πάρει φόρα, σκεφτόταν πόσο πολύ γεμάτη θα ήταν η αγορά, πόσο νόστιμο ήταν το γάλα που κουβαλούσε στο κανάτι που είχε στο κεφάλι της, και πόσα χρήματα θα έπαιρνε από τη πώληση του, στους πλούσιους που ζούσαν στη πόλη.
-''Θα με πληρώσουν πιο πολλά σήμερα''...σκεφτόταν η γαλατού
''Θα το δώσω πιο ακριβά, για να μου περισσέψουν χρήματα, ώστε να αγοράσω κι άλλα πράγματα. Όμως τι θα πάρω;; 
Απορροφήθηκε στη σκέψη της επένδυσης του κέρδους της, και προχωρούσε στο μονοπάτι.
-Το βρήκα, είπε.., θα αγοράσω ένα καλάθι φρέσκα αβγά, λευκά σαν το χιόνι και μεγάλα σε μέγεθος.
Έτσι θα φάω ένα το βράδυ, και θα περισσέψουν και αρκετά ακόμα. Αυτά θα τα διατηρήσω στο φως και στη ζέστη, όσο είναι απαραίτητο, σε μια φωλιά για πουλιά μέσα σε άχυρα. Σε λίγο καιρό θα σπάσουν, και θα βγει ένας σωρός κοτοπουλάκια, που θα γεμίσουν τη φάρμα. Δε θα έχω κόστος από το τάισμα τους, γιατί τριγύρω υπάρχουν εκτάσει με σιτάρι. Γρήγορα θα γίνουν κόκορες και κότες''.
Και συνέχισε να ονειροπολεί, περπατώντας στο μονοπάτι...
-Θα μπορέσω να πουλάω τα αβγά τους στην αγορά, αλλά θα πουλάω και κοτόπουλα και κότες, και θα έχω μεγαλύτερο κέρδος.
Ένοιωσε μεγάλη χαρά, όταν φαντάστηκε τα σεντούκια της, γεμάτα χρήματα από το εμπόριο που θα έκανε.
-Όταν έρθει η στιγμή, θα τα πουλήσω όλα, και θα αγοράσω λίγα γουρουνάκια και θα φτιάχνω ζαμπόν και σαλάμια και λουκάνικα. Με τα κέρδη θα αγοράσω ένα μοσχαράκι, και μια νεαρή αγελάδα. Θα πουλάω γάλα, αλλά συγχρόνως θα τα ζευγαρώσω και θα αποκτήσω ολόκληρο κοπάδι, που θα συνεχίσουν να πληθαίνουν, μέχρι να γίνω πλούσια. Τότε θα σταματήσω να ζω στο αγρόκτημα, στο λιβάδι, θα αφήσω τους υπηρέτες μου να φροντίζουν το κοπάδι μου, και θα αγοράσω ένα πολυτελές αρχοντικό στη πόλη''.
Κι άρχισε να φαντάζεται τα μάρμαρα που θα είχε το σπίτι της, τη καταπληκτική ξυλεία από την οποία θα ήταν κτισμένο, τα έπιπλα της, τα κρύσταλλα και τους άλλους θησαυρούς της.
Έβλεπε μάλιστα μπροστά της, τον εαυτό της, μέσα στα μετάξια και στις δαντέλες και τα μαλλιά της με  μπούκλες στολισμένες με λουλούδια και κοσμήματα. Θα ξεκουραζόταν στη λιμνούλα του κήπου της, και θα δεχόταν ''βροχή'' προτάσεις γάμους από ευγενείς και πρίγκιπες, και όλοι θα εξυμνούσαν το χαρακτήρα της, και τις αρετές της.
-Κι όλα χάρη στο κανάτι μου με το γάλα.....σκέφτηκε.
Ξαφνικά συνήλθε και είδε ότι με την ονειροπόληση, είχε αργήσει και τάχυνε το βήμα της, για να προλάβει την αγορά πριν κλείσει. Στη βιασύνη της όμως, στραβοπάτησε και γλίστρησε και το κανάτι έπεσε στο έδαφος κι έγινε χίλια κομμάτια, χύνοντας παντού το όμορφο γάλα του.
Βλέποντας τα κομμάτια του σπασμένου κανατιού, ένοιωσε να σπάνε και τα όνειρα, και τα κοπάδια και τα παλάτια, καθώς και τα σεντούκια με τα χρήματα.
Έβαλε τα κλάματα, και κατάλαβε για πρώτη φορά στη ζωή της, ότι καλύτερα να σιγουρεύεις κάτι και να προχωράς τα σχέδια σου σιγά-σιγά, παρά να ''χτίζεις πύργους στην άμμο'', που γκρεμίζονται πανεύκολα με το πρώτο κύμα.



2 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! Παραμύθι-δίδαγμα! Να σαι καλά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΄΄ ΓΑΛΑΤΟΥ΄΄ ΜΕΣΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΚΟΠΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ. ΜΠΡΑΒΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...