Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Tο γαιδουρόδερμα!

Σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας πανίσχυρος βασιλιάς, που ήταν παντρεμένος με την ομορφότερη και με τη καλύτερη κοπέλα που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Το βασιλικό ζευγάρι, ήταν πολύ ευτυχισμένο καθώς έβλεπε τη κόρη του να μεγαλώνει, μια μικρούλα που ήταν το ίδιο όμορφη, γλυκιά και ενάρετη με τη μητέρα της. Ήταν μια οικογένεια τόσο υπέροχη που όλα γύρω τους ήταν επίσης θαυμάσια.
Στους στάβλους του βασιλιά ζούσε ένας γάιδαρος, που είχε εξαιρετική μεταχείριση αν και είχε κοινό παρουσιαστικό και που παρ' όλα αυτά ήταν καταπληκτικός. Εκείνο το ζώο δεν έκανε κοπριές, όπως τα άλλα, αλλά έβγαζε χρυσά νομίσματα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει ο βασιλιάς ακόμα περισσότερα πλούτη στο ωραίο του βασίλειο.
Παρόλα αυτά, η ευτυχία και η χαρά σχεδόν ποτέ δεν κρατούν για πάντα και η κακοτυχία έφτασε επίσης και σε εκείνο το θαυμαστό βασίλειο, αφού μια μέρα η βασίλισσα αρρώστησε βαριά από μια άγνωστη ασθένεια. Κανένας γιατρός δεν ήξερε πώς να τη θεραπεύσει και η βασίλισσα έχανε κάθε μέρα τις δυνάμεις της για μεγάλη απελπισία του συζύγου της. Καθώς έβλεπε ότι κόντευε να πεθάνει, η βασίλισσα κάλεσε το σύζυγο της και του είπε:
-Αγαπημένε μου, ξέρω ότι πρόκειται να πεθάνω και θέλω να μου υποσχεθείς κάτι, προτού να σε αφήσω: θέλω να ξέρω ότι δε θα ξαναπαντρευτείς κάποια λιγότερο όμορφη, ενάρετη και καλή, από ότι ήμουν εγώ. Πρέπει η γυναίκα σου να είναι σε θέση να σε κάνει ευτυχισμένο.
Εκείνος πικραμένος που την έχανε και χωρίς να σκεφτεί, το υποσχέθηκε, και η βασίλισσα ξεψύχησε στην αγκαλιά του.
Ο βασιλιάς έπεσε σε μεγάλο πένθος για αρκετό καιρό, ξεχνώντας και την ύπαρξη της κόρης του. Πέρασαν μήνες και οι σύμβουλοι του αποφάσισαν να επέμβουν. Τον έπεισαν ότι πρέπει να ξαναπαντρευτεί.
Εκείνος μια και είχε δώσει το λόγο του στη νεκρή του γυναίκα, άρχισε να εξετάζει όλες τις κοπέλες ευγενικής καταγωγής, της κυρίες της τιμής, για να διαπιστώσει τελικά ότι καμία, μα καμία, δεν έκανε για σύζυγος του. Οι υποψήφιες αν δεν ήταν άσχημες, ήταν πολύ φλύαρες, εγωίστριες, ή φιλόδοξες, και από άλλες έλειπε, η γοητεία ή η καλοσύνη.
Ο βασιλιάς μέσα στη μανία του να βρει ξανά κάποια σαν τη γυναίκα του, έπεσε σε παραλήρημα, και έχασε το λογικό του. Μέσα στη τρέλα του, αντικρίζοντας τη κόρη του μπροστά του, την ερωτεύτηκε παράφορα. Η κακομοίρα η κοπέλα έκλαιγε για τη κακοτυχία της, μέχρι που τη λυπήθηκε κάποια νεράιδα και έτρεξε να τη συμβουλέψει:
-Ζήτα από το πατέρα σου σαν δώρο για το γάμο, κάτι που είναι αδύνατο να στο δώσει, για να δεχθείς να τον παντρευτείς. Ζήτα του το δέρμα του γαιδάρου που τον πλουτίζει τόσο πολύ.
Ο βασιλιάς όμως με το χαμένο του λογικό δε λογάριασε τίποτα, και σκότωσε το γάιδαρο, προκειμένου να αποκτήσει τη σύντροφο που ήθελε. Έδωσε λοιπόν το δέρμα στη κόρη του.
Τότε η νεράιδα συμβούλεψε πάλι τη κοπέλα, να το σκάσει πριν γίνει ο γάμος.
-Θα καλύψεις το σώμα σου με το δέρμα του γαιδάρου για να φύγεις απαρατήρητη και θα βάλεις τα πράγματα σου σε αυτό το μαγικό μπαούλο. Όπου πηγαίνεις το μπαούλο θα σε ακολουθεί κάτω από τη γη. Μόλις χτυπάς το έδαφος με το πόδι σου, τότε το μπαούλο θα εμφανίζεται, και θα μπορείς να χρησιμοποιείς ότι θέλεις.
Η πριγκίπισσα κάλυψε και το πρόσωπο της με καπνιά και σκεπασμένη με το γαιδουρόδερμα, έφυγε. Έφτασε μακριά και για να ζήσει ζητιάνευε από χωριό σε χωριό.
Μια μέρα βρέθηκε σε ένα αγρόκτημα, όπου συμφώνησε να φροντίζει τα χοιροστάσια, και σε αντάλλαγμα να της παραχωρήσουν ένα απόμερο καμαράκι, με λιγοστά έπιπλα και το φαγητό της.
Το καμαράκι είχε ένα τραπέζι, ένα καθρέφτη, και ένα κρεβάτι για να κοιμάται.
Το δέρμα του γαιδάρου, και το μουτζουρωμένο της πρόσωπο, καθώς και το ότι φρόντιζε τα γουρούνια, την έδειχναν αποκρουστική, και όλοι τη κορόιδευαν φωνάζοντας την μάλιστα, Γαιδουρόδερμα.
Τις ημέρες που δεν είχαν δουλειά, κλεινόταν στο δωμάτιο της, πλενόταν και χτυπούσε το πόδι ώστε να φορέσει τα ρούχα της και τα κοσμήματα της και να ξανανιώσει ο εαυτός της για λίγο.
Ένα τέτοιο πρωινό, ο πρίγκιπας του βασιλείου, που είχε βγει για κυνήγι, ψάχνοντας ένα θήραμα που είχε χάσει, έφτασε μπροστά στο καμαράκι της κοπέλας. Από το παράθυρο είδε τη πιο όμορφη γυναίκα που είχε αντικρύσει στη ζωή του, και την ερωτεύτηκε στη στιγμή. Μέχρι να δέσει το άλογο του και να πάει να χτυπήσει τη πόρτα, η κοπέλα ακούγοντας το χλιμίντρισμα του αλόγου, μασκαρεύτηκε γρήγορα.
Το πλάσμα που παρουσιάστηκε μπροστά στο πρίγκιπα, δεν είχε καμία σχέση με τη γυναίκα των ονείρων του. Όταν ρώτησε αν μένει κάποιος άλλος εκεί, και πήρε αρνητική απάντηση, έφυγε απογοητευμένος, και πληγωμένος. Ωστόσο η πριγκίπισσα μαγεύτηκε κι εκείνη από τη θωριά του.
Ο πρίγκιπας έφτασε στο παλάτι, και έπεσε σε βαριά μελαγχολία. Η νεράιδα που βοήθησε τη κοπέλα τον λυπήθηκε. Και είπε στη βασιλοπούλα:
-Στείλε  στο πρίγκιπα κάτι δικό σου.
Και εκείνη της έδωσε το δαχτυλίδι της.
Η νεράιδα παρουσιάστηκε ένα βράδυ μπροστά στον όμορφο νέο, λέγοντας του:
-Πάρε αυτό το δαχτυλίδι, γιατί η κοπέλα στην οποία ανήκει, είναι αυτή που ποθεί η καρδιά σου.
Είναι τόσο μικρό, μόνο κάποια με πολύ ντελικάτα χέρια μπορεί να το φοράει.
Και ο πρίγκιπας την άλλη μέρα, έβγαλε ανακοίνωση ότι θα φάει, όταν θα βρεθεί αυτή που θα της κάνει το δακτυλίδι, και που δε θα είναι άλλη από αυτή που θα γίνει γυναίκα του.
Όλοι κορόιδευαν όταν το Γαιδουρόδερμα, ήρθε για να δοκιμάσει το δαχτυλίδι, αφού κάθε άλλη που είχε προσπαθήσει να το φορέσει είχε αποτύχει. Κι όταν άπλωσε το λεπτό της χέρι, και το δαχτυλίδι μπήκε άνετα στο ντελικάτο της δάχτυλο, το γαιδουρόδερμα έπεσε, και παρουσιάστηκε μπροστά σε όλους η πραγματική ομορφιά της.
Ο πρίγκιπας την πήρε από το χέρι και παρουσίασε σε όλους τη μελλοντική βασίλισσα τους.
Όλοι τα έχασαν και θαμπώθηκαν από την ομορφιά και τη γλυκύτητα της, και κατάλαβαν ότι τόσο καιρό είχαν γελαστεί, και έκριναν μόνο από αυτό που έβλεπαν και που τελικά ήταν ψεύτικο.
Οι γάμοι έγιναν γρήγορα και έζησαν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι για πολλά πολλά χρόνια.




6 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη...
    Πολύ ωραίο το παραμύθι....
    Πέρασες καλά τις γιορτές;;;
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθώς Ανέστη. Χρόνια πολλά Cranberry.
    Να είσαι καλά! Σ' ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αληθώς Άννα μου καλά πέρασα οικογενειακά, όπως οι περισσότεροι. Σ' ευχαριστώ καλό βράδυ και σε σένα.
    Ελπίζω να πέρασες καλά κι εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Δήμητρα καλή Πρωτομαγιά, και αυτός ο μήνας να φέρει καλύτερες ανοιξιάτικες ημέρες, από τις προηγούμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...